Pieczarki

pieczarkiDSC_1299_245Nie wiem jak u was,a le u mnie w domu rodzinnym
pieczarki zawsze były takie wymęczone i czarne.
Moje dzieciaki nie bardzo przepadały za nimi
dopóki dopóty nie zrozumiałam jak powinny być
prawidłowo przygotowane.

Pieczarki myjemy, nie obieramy ze skórki.
Kroimy w grubsze plastry.
Grzejemy patelnię, dodajemy masło ( dobre masło )
Nakładamy pieczarki, solimy można doprawić też pieprzem,
ale nie koniecznie. Pieczarki smażymy na jednej stronie,
aż zaczyna się rumienić i dopiero wtedy przekładamy.
To samo robimy z drugiej strony.
Nie przekładamy kilka razy, gdyż zaczną puszczać soki.
Polecam sprawdzenia i smacznego
Pieczarki są soczyste i pyszne

Sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych

sałatka z pomidoDSC_1111_236Jak zwykle jestem zwolennikiem dań szybkich i prostych
Czas na ogórki małosolne trwa, a pomidorki są coraz smaczniejsze.
Przygotowanie jest proste, a po zjedzenie takiej sałatki
na śniadanie czy kolację jesteśmy syci.
dwa pomidory
5 ogórków średniej wielkości
jogurt naturalny gesty
można dodać soli i pieprzu

Kroimy pomidory w kostkę lub księżyce.
Ogórki w kostkę,
wszystko wymieszać z jogurtem,
doprawić jeśli trzeba i gotowe.