JABŁECZNIK Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

ciasto3 jajka
2 łyżki miodu
125 g jogurtu naturalnego
200 g mąki żytniej lub orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 paczki proszku do pieczenia
5 jabłek
1 banan
5 daktyli
100 g migdałów łuskanych
łyżka cynamonu
połowę dużej gorzkiej czekolady
łyżka masła

Żółtka wymieszać z miodem za pomocą miksera,
dodać jogurt, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dwa jabłka i banana obrać, pokroić w drobną
kostkę i dodać do ciasta z cynamonem.
Ubić białko i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy o wymiarach 24 cm.
Wcześniej wyłożyć papierem.
pozostałe jabłko pokroić w plastry, ułożyć
jak dachówki na cieście. Posypać migdałami
oraz pokrojonymi daktylami.
Piec w piekarniku nagrzanego do 180C przez
50-60 minut z termoobiegiem.
Po upieczeniu polać czekolada wcześniej roztopioną
na łyżce masła

jabłecznik z czekoladą
jabłecznik z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *