Bigos wegetariański

Bigos wegetariański
Bigos wegetariański

Uwielbiam kapustę kiszoną, nie pomijając,
że jest bardzo zdrowa. Gdy wszyscy zajadają
się zazwyczaj na święta bigosem, ja mam swój.
I jest pyszny.

2 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule
1 większa marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
15 pieczarek
5 suszonych grzybków
8 kulek ziela ang.
6 liści laurowych
pieprz kolorowy
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
olej do smażenia

Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna,
tniemy na mniejsze kawałki.
Do gara, zalać gorącą wodę tak by przykryć
wodą całą kapustę. Dodajemy ziele, liść, pieprz kolorowy.
Gotujemy. Między czasie zalewamy gorącą wodą suszone grzyby.
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki, wielkość wg uznania,
pieczarki w plastry. Smażymy na oleju. Dodajemy do kapusty.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce
( grubsze oczka ) Gdy kapusta zacznie już mięknąć dodajemy
do kapusty. Na sam koniec słoiczek koncentratu pomidorowego.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *