Pasztet z czerwonej soczewicy

pasztet z soczewicy

1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
2 lub 3 marchewki
1 cebula
6 pieczarek
3 ząbki czosnku
2 jajka ( weganie mogą pominąć )
3 łyżki suszonej pietruszki

1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
sól, pieprz
2 łyżki mąki kukurydzianej lub więcej jeśli masa jest zbyt mokra

pasztet

Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy
do miękkości. Cebulę, marchewkę, oraz pieczarki,
smażymy na maśle do miękkości, razem z przyprawami.
W misce łączymy wszystkie składniki dodajemy jajka,
czosnek zgnieciony i posiekany.
Mała keksówka, piec w 180C około 60 minut.
Na koniec góra grill do przypieczenia wierzchu.

Jedna myśl nt. „Pasztet z czerwonej soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *