Grochowa z ciecierzycą

Gęsta i bardzo pożywna zupa na duży gar

groch ciecierzyca
500g grochu łuskanego
500g ciecierzycy
2 średnie cebule
1 mały seler
2 pietruszki3 marchewki
2 laski selera naciowego
2 łodygi świeżego lubczyki
6 kulek ziela
3 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
4 łyżki majeranku ( można dać więcej )
3 łyżki sosu sojowego
2 większe szczypty pieprzu cayenne

Groch, oraz ciecierzycę wcześniej namoczyć.
Zagotować wodę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie,
groch i ciecierzycę. Doprawić solą.
Po 15 minutach wrzucić cebule pokrojoną w większe kawałki,
seler naciowy, gotować aż wszystko zacznie robić się miękkie.
Dokładamy marchewkę, seler, pietruszkę. Doprawiamy.
Ja gotuje zupę wcześniej i gdy się zagotuje wyłączam.
Warzywa same zrobią się miękkie, a przy tym tak 
nie wygotujemy z witamin.
Pod koniec gotowania dorzucamy majeranek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *