Puree ze szpinakiem

puree ze szpinakiem
450 g szpinaku ( świeżego lub mrożonego )
2 cebule
4-5 dużych ziemniaków
5 łyżek masła
sól do smaku
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
3 łyżki tymianku
100g sera typu greckiego

Zagotować wodę do ziemniaków, wrzucić wcześniej
umyte i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
Nie obierać ze skórki, osolić, gotować aż zmiękną.
Szpinak dusimy pod przykryciem, w tym czasie posiekać
cebulę na większe kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić
solą, dodać do szpinaku. Wszystko gotujemy około 5 minut,
doprawiamy czosnkiem granulowanym, papryką, solą jeśli brakuje.
Na koniec dorzucić sera greckiego, wymieszać.
Ziemniaki gdy już są gotowe dokładamy 3 łyżki masła,
oraz tymianek.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Przekładamy na zmianę ziemniaki, szpinak, ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C około 15/20 minut.
Przed końcem pieczenia posypać górę tymiankiem.
Jeśli danie jest za suche, rozpuścić na patelni masło.
Podawać z polanym masłem.
puree z szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *