KLOPSY Z FASOLI JAŚ

klopsiki400g fasoli jaś
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
4 ziela angielskie

2 liście laurowe
sól
2 łyżki majeranku
2 łyżki curry
1 łyżeczka cząbru
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 do 2 łyżek sosu sojowego grzybowego
bułka tarta
( dałam tylko dlatego, że zabrakło
w domu płatków owsianych, warto zastąpić
czymś innym bułkę tartą)
olej do smażenia

Fasolę moczymy na noc, wodę wylewamy.
W garnku zagotowujemy świeżą wodę.
Dodajemy fasolę i gotujemy około 30 minut.
Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ziele ang i liście,
doprawiamy solą, odrobiną sosu sojowego.
Można też dodać curry.
gotujemy aż wszystko będzie miękkie.

fasola
W tym czasie smażymy cebulę z natką pietruszki i czosnkiem.
Gdy fasola jest już gotowa, odcedzamy wyjmujemy ziele i liście.
Wszystko razem miksujemy na papkę.
Dodajemy smażoną cebulę. Mieszamy razem i doprawiamy.
farsz
Lepimy klopsy i obtaczamy w bułce tartej
klopsy
smażymy na oleju
UWAGA
Nie dodałam żadnych wzmacniaczy takich jak mąką,
jajka. Co do jajek jest to danie białkowe więc można
ewentualnie dodać.
Tak więc klopsy są dość miękkie, przy smażeniu
i obracaniu należy uważać by się nie rozpadły .
Spokojnie mi się  udawało, tak i wam też

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *