Szparagi z serem lazur i zielonym pesto

szparagi

Jest wiele warzyw które bardzo lubię, ale szparagi
należą do tych wyjątkowych. Mogę je jeść codziennie.
Są bardzo zdrowe i do tego nisko kaloryczne.
Zielone szparagi nie są też trudne w przygotowaniu.
Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko.Przyrządzenie tej potrawy nie zajmie dużo czasu,
a do tego w smaku wyśmienite.
Ilość szparagów zależy wyłącznie od Was.
Ja kupiłam 500g szparagów zielonych
ser lazur ilość dowolna
pesto zielone ilość dowolna
sól pieprz do smaku – szczypta
kawałek cytrynki

Szparagi myjemy, łamiemy końcówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Szparagi już umyte układamy w naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy troszeczkę solą i pieprzem.
Polewamy olejem najlepiej z pierwszego tłoczenia.
Wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia jest zależny
od wielkości szparagów.
Może to być 10 minut, a może być i 25.
Tak więc pieczemy około 10 minut, dodajemy sera lazur.
Nie nakładamy ser na całe szparagi tylko tak bliżej końcówek.
Pieczemy jeszcze aż się ser rozpuści.
Po wyciągnięciu dokładamy pesto i polewamy sokiem z cytryny.
Pyszności

2 myśli nt. „Szparagi z serem lazur i zielonym pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *