Flaczki wegetariańskie

flaczkiUwielbiam flaczki, ale czasami mam problem
z doborem ilości przypraw by były idealne.
Znalazłam na to sposób, który z pewnością
mogę polecić wszystkim.
Otóż zastąpiłam przyprawy gotową już mieszanką,
przyprawą do flaków firmy Kamis.Nie znalazłam w nich nic oprócz przypraw
Co pozwoliło mi na zakup i użycie ich do dań.
W skład wchodzą: sól, papryka, słodka,
Suszona ( marchew, czosnek, cebula, pasternak, liście selera)
imbir, gałka muszkatołowa, cukier, hydrolizat białkowo sojowy,
pieprz, gorczyca, chili, liść laurowy, kurkuma.
Tak więc jak widać nic co by nas zaniepokoiło nie
występuje w składzie. No chyba, że coś pominęli:)

500g boczniaków
4 marchewki
2 pietruszki
1 większa cebula
pęczek pietruszki
sól do smaku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki majeranku

Zagotować wodę w średniej wielkości garnku ( połowę garnka )
Cebulę pokroić w większą kostkę, boczniaki wcześniej umyć
i pokroić w plastry. Wszystko wrzucić do gotującej się wody
W tym czasie marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce ( duże oczka )
Gdy boczniaki zaczną już mięknąć dokładamy starte warzywa.
Przyprawiamy przyprawą kamis około 4 łyżek
( można ją zwiększyć lub zmniejszyć ),
sosem sojowym i majerankiem.
Doprawiamy solą.
Życzę smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *