Szparagi z klopsami z kaszy jaglanej

szparagi

Szparagi pasują chyba do wszystkich dań, a przyrządzenie ich
nie musi zajmować dużo czasu. Zwłaszcza gdy przy klopsach
musimy go troszkę poświęcić. Tak więc szparagi w najprostszym
wydaniu, ale bardzo smacznym

300g kaszy jaglanej
1,½  żółtej papryki
1 cebula
por – jasna część
duży pęczek pietruszki
11 pieczarek
5 ząbków czosnku
1½ łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżek tymianku
6 łyżek majeranku
4duże  łyżki curry
olej
sól do smaku
bułka tarta

szparagi
sól do smaku
pieprz kolorowy
świeżo zmielona ostra papryka

Kaszę jaglaną wcześniej opłukać,
zalać 600g wody, gotować do miękkości.
W tym czasie cebulę, paprykę, por, pietruszkę, pieczarki
siekamy na mniejsze kawałki.
Wszystko smażymy na oleju i doprawiamy.
Czosnek rozgniatamy i siekamy, dokładamy na koniec
razem z majerankiem gdy już wszystko będzie usmażone.
Dokładamy kasze mieszamy z wszystkim, lepimy klopsiki, kulamy w bułce tartej i na patelnie.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C
Szparagi myjemy łamiemy końcówki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą,
pieprzem, oraz papryką. Polewamy delikatnie olejem.
Pieczemy około 15 minut.

Czas się zwiększa w zależności od wielości szparagów.
Można podać z sałatką. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *