Zapiekane ziemniaki z czosnkiem

zapiekane ziemniaczki
zapiekane ziemniaczki

Uwielbiam ziemniaki, zwłaszcza pieczone.
ziemniak i do tego jakaś sałatka i już
mamy danie gotowe.

Co nam będzie potrzebne.
Ziemniaki ilość zależy od Ciebie
masło
czosnek
przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki wcześniej gotujemy razem ze skórką.
Z pewnością takie są zdrowsze. Czas gotowania
zależy od wielkości ziemniaków, ale nie za długi
by ziemniaki nam bardzo nie zmiękły.
Studzimy, w tym czasie przygotowujemy blachę
lub naczynie żaroodporne. Smarujemy je dość
grubo masłem i nakładamy czosnek pokrojony w plastry.
Nie żałować czosnku, jest pyszny. Posypujemy wszystko
przyprawą do ziemniaków.
Ostudzone ziemniaki kroimy w grube plastry lub w księżyce
jak kto woli. Układamy na czosnku i posypujemy przyprawą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C.
Pieczemy około 15-20 minut.
Czas pieczenia jest zależny od miękkości ziemniaków.
Bardziej miękkie czas pieczenia nam się skróci.
Na koniec włączam grilowanie by spiekło troszkę ziemniaki
i stały się bardziej chrupiące.
Gotowe i smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *