sok z aroni

aronia

Owoce aronii są bogate w witaminy i związki roślinne,
które maja pozytywny wpływ na nasz organizm.
Chronią nas przed chorobami nawet tym
najgorszym rakiem.
Myślę, że o cudownym działaniu aronii
nie muszę za dużo pisać.

Za to ważne tu będzie by dopowiedzieć
jak cudownie możemy zepsuć uzdrawiające działanie
aronii dodając do niej cukier, który należy do
zabójców naszego organizmu.
Tak więc mój sok z aronii jest bardzo prosty
i pozbawiany białej śmierci, a co najważniejsze
nadal pyszny i zdrowy.

Potrzebne nam będą aronie, woda sitko i czas.
Ilość potrzebnej aronii jest taka, że potrzebujemy jej
tyle ile będziemy mieli :)
Ja ich za wiele nie miałam , gdyż mam świeże drzewko
i jeszcze nie ma za dużo tego cudownego owocu.
Po zerwaniu i oczyszczeniu zamroziłam je przez 8 godzin.
Rozmroziłam i włożyłam do garnka. Zalałam wodą ponad 2 cm
na owocem. Gotuje około 10 minut.
Przecedzam przez sito i dobrze gniotę aronie by wydobyć
cały sok.
Przelewam do słoiczka, gdy mamy dużo soku można go pasteryzować.
miąższ który mi został dodałam do powideł ze śliwek.
I tak nic się nie zmarnowało, a mimo, że nie ma w nim
cukry dzieciaki były zachwycone smakiem.
Nawet za bardzo, gdyż szybko schodzi :)
Smacznego i na zdrowie

aronia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *