powidła śliwkowe

DSC_5000

Za dużo śliwek no to czas na powidła.
Użyć je można do wszystkiego.
Ciast, farsz do pierogów, u nas najczęściej
lądują w owsiance.

Na około 5 kg śliwek potrzebowałam
minimum 4 łyżki cynamonu i to wszystko

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i robaki „)
Wszystko ląduje w garze. Dolewamy odrobinę wody.
Tak by na początku nie przywarły nam do garnka.
Gotujemy je na małym ogniu tak długo, aż nam całkowicie
się rozlecą. Zajęło mi to około 5 godz.
Dodajemy cynamon, oczywiście bez cukru.
Dodam, że śliwki były bardzo słodkie, ale miałam
też kwaśne, a mimo to nie musiałam dodawać cukru.
Zresztą i tak bym tego nie zrobiła.
Jak już pisałam przy soku z aronii, miąższ który mi
z nich został wylądował w śliwkach, co polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *