Zapiekanka ryżowa z czosnkiem

To coś w stylu co się na winie to do gara

ryż z czosnkiem

Często maje danie powstają gdy nie wiem co ugotować.
Tak było i w tym przypadku.
Jedzenie nie może się marnować, a zostało mi dużo ugotowanego
ryżu, jakieś warzywka, które mówiły, że już czas na nie.
Tak więc trzeba to szybko zużyć
Co wyszło? Myślałam, że katastrofa, ale po tym gdy wszystko
zostało pochłonięte i wylizane talerze, wnioskuje,
że było pyszne.

5 paczek 100g ryżu
2 duże pory, biała część
5 lasek selera naciowego
4 pomidory
2 duże główki czosnku
20g – opakowanie curry
2 łyżki bazylii
2 łyżki papryki słodkiej
½ łyżki cynamonu
½ łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony w kostkę por,
seler naciowy. Smażyć 2 minuty i dodać pokrojone drobno pomidory.
Do tego wrzucamy przyprawy. Przez ten czas ugotować ryż.
Czosnek pokroić w kostkę, ale nie siekać.
Ryż wymieszać z zawartością patelni.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy ryż na przemian z czosnkiem.
ryż z czosnkiem
przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170/180C
Zapiekać przez około 30/40 minut
Ja podałam z brokułem i suszonymi pomidorami w oleju
Smacznego
ryż z czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *