Kopytka z cynamonem polane miodem

Chyba chciałam się podlizać dzieciom :)
Jak już pewnie wiadomo nie jestem zwolenniczką
mąki pszennej i cukrów.
Ale co tam zaszaleje.
A co do cukru zastąpiłam go miodem.

Tak więc:
1½ kg ziemniaków
2 jajka
2 kubki mąki pszennej
sól
2 łyżeczki masła
miód
cynamon
jogurt naturalny

Ziemniaki wcześniej ugotować, ja gotowałam ze skórką.
Po ostygnięciu obrać dodać masło i sól.
Wszystko zgnieść na puree.
Na blacie wyłożyć ziemniaki zrobić w środku dołek.
Wrzucić jajka i mąkę. Wszystko razem ugniatamy
tak by ciasto nie kleiło się nam do dłoni.
Podzieliłam cisto na 3 mniejsze części.
Łatwiej jest zrolować węże.
Kroimy na prostokątny wielkość zależna od nas.
Mogą być małe większe, od wielkości zależy czas gotowania.
Moje miały około 4 cm.
Zagotować wodę można ją osolić, ja tego nie uczyniłam.
Wrzucamy kopytka do wrzątku. Po wypłynięciu gotować jeszcze
około 2 minut i wyciągamy.
Kopytka posypać cynamonem i polać miodem.
Można dodać jogurt naturalny lub śmietanę .
Przyznam, że z samym cynamonem i miodem były najlepsze.

 

3 myśli nt. „Kopytka z cynamonem polane miodem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *