Ciastka z kaszy jaglanej

ciastka jaglaneWszyscy lubimy czasem zjeść coś słodkiego
Takie małe co nie co .
  Jak wszyscy wiemy słodycze są bardzo niezdrowe.
Więc nie warto truć nimi najbliższych.

Ale od czego mamy głowę
Tak więc od czasu do czasu warto coś zrobić słodkiego
ale przede wszystkim w miarę zdrowego.
Jak to się mówi
I wilk syty i owca cała :)

No więc siedzę wieczorem sama w domu i szukam z czego by tu coś
zrobić. I co się znalazło?

200g kaszy jaglanej
mrożone truskawki ( miałam 22 sztuki )
pół łyżeczki kardamonu
2 kubki orzechów włoskich
150 ml oliwy
kubek mąki razowej
5 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
miód
wiórki kokosowe
200g migdałów
2 jabłka

Kasze jaglaną ugotować wg przepisu i ostudzić.
Wcześniej rozmrozić truskawki, ale też można je pominąć.
Ale dzięki nim łatwiej było wszystko zmiksować.
Wrzucić do ostudzonej kaszy razem z mąką, oliwą sodą i kardamonem.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą w miarę masę.
Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta.
Tak gotową masę wykładamy do foremek na babeczki.
Ja użyłam papierowych.

Posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy na wierzch orzecha,
lub cokolwiek innego.

Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy około 30 do 40 minut.
w tym czasie przygotować masę migdałową na wierzch babeczek.
Wycisnąć dwa jabłka w wyciskarce lub użyć gotowego soku
około 150 ml.
Do soku wrzucamy migdały wcześniej posiekane
i miksujemy wszystko razem,
tak długo aż nam wyjdzie gęsta masa.
Upieczone babeczki studzimy i polewamy je miodem w ten sposób będą słodkie, ale miód nie straci swoich wartości.
Połowę babeczek zostawiłam z samym miodem,
a na drugą położyłam jeszcze masę migdałową.
Pyyyyszne

ciastka jaglane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *