Zupa z dyni

zupa dyniowa
Nigdy wcześniej nie robiłam zupy z dyni.
Przeszukałam bardzo dużo przepisów.
Przyznaje, że byłam pod wrażeniem ilości jak
i różnorodności zup z dyni.
Z tych wszystkich przepisów powstał ten.

Oczywiście przesadziłam z  ilością i zupę wcinaliśmy przez dwa dni :)

2,5 litra bulionu
2 kg dyni
1 cebula
5 ząbków czosnku
1½ soku z cytryny
sól
imbir ( około 3 cm dość grubego imbiru )
olej najlepiej z pestek dyni
Natka pietruszki
jogurt naturalny lub śmietana

Nie miałam bulionu więc najpierw go przygotowałam
Zagotować około 3 litrów wody, wrzucamy 2 marchewki,
2 pietruszki, kawałek selera, por, 2 cebule, natkę pietruszki.
4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól.
Gotować aż warzywa zmiękną.
I tak powstały wywar który użyłam do zupy.

W osobnym garnku nalać 3/4 łyżki oliwy i podsmażyć wcześniej
obraną, pokrojoną w mniejsze kawałki i bez pestek dynię, około 5 minut.
Zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy posiekaną cebulę.
Gotujemy około 30 minut, aż dynia zmięknie. Doprawiamy w tym
czasie posiekanym imbirem i solą do smaku.
Po ugotowaniu wyciskamy cytrynę. Wrzucamy ze dwie marchewki wcześniej ugotowane w bulionie i miksujemy na jednolitą masę.
Wlewamy na talerz, dodajemy jogurt, posypujemy dużą ilością pietruszki,
oraz polewamy olejem.

Rada, zupa powinna troszkę odstać by imbir nadał jej smaku.
Najlepsza była na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *