Pieczone jabłka z orzechami

jabłka pieczone

Troszkę słodyczy na weekend?
Polecam jabłka pieczone z orzechami i syropem klonowym.

Jabłka
orzechy włoskie
rodzynki
syrop klonowy
wykałaczki

Dobrze jest gdy jabłka są duże, łatwiej wydrąży środek.
Odcinamy czapeczki w jabłkach.
Drążymy otwór w środku gdzie są pestki.
Orzechy szatkujemy na dość drobne kawałki
Do wydrążanych jabłek wsypujemy orzechy, dodajemy rodzynki
ilość jaką chcemy.
Przykrywamy kapeluszem. Wbijamy wykałaczkę tak by kapelusz nam się
nie zsunął podczas pieczenia, a trzymał z reszta jabłka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C wcześniej wyłożyć
blachę papierem do pieczenia. Jabłka pieczemy około 30 minut.
Czas zależy od wielkości jabłek.
Po wyciągnięciu polewamy środek syropem klonowym i smacznego.

Pyyyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *