Jabłka prażone z cynamonem

Dzieci uwielbiają prażone jabłka.
Moje zwłaszcza z ryżem.
Zawsze kupowałam w sklepie takie jabłka
i po przeczytaniu robiło mi się źle.
Postanowiłam zakończyć to i samemu zacząć prażyć jabłka,
które z pewnością są zdrowsze niż te ze sklepu.

Duży gar do którego obraliśmy 7 litrów jabłek.
10 goździków
1 łyżka cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, przekroić i wyciąć nasiona.
Pokroić w kostkę i do gara.
Przed gotowaniem dolałam troszkę wody by jabłka
się nie przypaliły.
Wrzuciłam 10 goździków i czubatą łyżkę cynamonu.
Można dać więcej cynamonu, ale ja posypuje jabłka
po padaniu świeżym cynamonem.
Goździki po ugotowaniu wyciągnęłam.
Gotowanie trwało około 20 do 30 minut.
Do słoików na gorąco i zamykamy.
Wyszło mi 2,5 litra w słoikach i rondelek,
który dzieci zaraz opanowały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *