Barszcz na zakwasie

barszcz

Uwielbiam barszcz, zwłaszcza taki zrobiony samemu na zakwasie.
Cóż może być pyszniejszego, ok Fasolowa może być :)

Na około 2 Litry wody
2 litry zakwasu ( który znajdziecie u mnie w przetworach )
3 marchewki
2 małe pietruszki
4 buraczki
2 cebule
kawałek selera
4 ząbki czosnku
2 pęczki natki pietruszki
minimum sok z jednej cytryny
sól, może być też pieprz

Buraki, marchewkę pietruszkę, seler i cebule umyć, pokroić w kostkę.
Tylko nie na taka zupełnie drobną.
Wywar musi się pogotować, wiec im większa tym lepiej.
Tak szybko nam się to wszystko nie rozgotuje.
Pierwsze do gara idą buraki, gdyż najdłużej się będą gotować.
Gdy już troszkę zmiękną dodajemy resztę warzyw.
I gotujemy. Czas zależy od nas.
Ja nie odcedzam warzyw i zostawiam je do zjedzenia razem z barszczem ,
Więc gotuje aż zmiękną.
Jeśli ktoś chce odcedzić to może dłużej pogotować.
Wyłączam barszcz i dodaje drobno posiekany czosnek,oraz zakwas.
Doprawiam solą i cytryną. Włączam jeszcze raz barszcz
i gotuję go parę minut często mieszając by się nie zagotował.
Doprawienie solą zależy od zakwasu im więcej soli w zakwasie tym
mniej doprawimy barszcz i odwrotnie.
Na koniec pietruszka. Duża do gara i troszkę na talerz.
Smacznego
Moje dzieciaki lubią go też z makaronem
barszcz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *