Zapiekanka z bakłażanem i jarmużem

bakłażan z jarmużem
Lekko ostre, pieczone bakłażany z aromatem pasty curry
i chrupiącym jarmużem. Czy jeszcze coś trzeba dodać.

opakowanie jarmużu ( polecam z Lidla )
2 średnie bakłażany
2 duże pory
2-3 papryki  ( mogą być różne kolory )
2 łyżki curry w proszku
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżeczki sambal oelek
1 łyżka sosu sojowego nie zagęszczonego
sól i papryka ostra lub słodka do posypania bakłażanów

Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
Przygotowujemy półmisek żaroodporny,
Smarujemy go lekko olejem i posypujemy ostrą papryczką
lub jak kto woli słodką.

Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry.
Pokrojone bakłażany układamy w naczyniu.
Posypujemy troszkę solą i  słodką papryką.

Por,  paprykę kroimy w większą kostkę
wrzucamy na patelnię razem z jarmużem
i smażymy około 5 minut z curry, sosem sojowym,
oraz sambal oelek.
Usmażone warzywa nakładamy na bakłażany,
wkładamy do piekarnika.

Pieczemy około 30 minut

bakłażan z jarmużem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *