Brukselka inaczej

brukselka

Dzieciaki nie za bardzo przepadają za brukselką.
Zawsze marudzą i robią miny.
Zazwyczaj brukselkę gotujemy, tak więc postanowiłam
obejść tradycyjny sposób i pokazać dzieciom,
że brukselka też może być zjadliwa :)

8 dużych brukselek
1 czerwona cebula
1 biała cebula
1 marchewka
1 por dość spory
4 łyżeczki zielonej pasty curry
2 łyżki pasty bakłażanowej lub ajvar
połowa soku z cytryny
sól do smaku
olej rzepakowy ( najlepiej z pierwszego tłoczenia )

brukselkaWarzywa myjemy, brukselkę kroimy na pół,
odkrajmy głąb. Resztę warzyw kroimy w większą kostkę.
Rozgrzewamy patelnię, lejemy dość dużo oleje rzepakowego.
Warzywa muszą się smażyć na głębokim oleju.
Gdy olej jest już gorący wrzucamy warzywa, doprawiamy.
Smażymy około 5-8 minut i gotowe.
Na koniec dodajemy sok z cytryny
Ja podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *