wegańska faszerowana cukinia

 

cukinia

2 cukinie
1 duża papryka
3 cebule
2 duże pomidory
3 ząbki czosnku
3 łyżki suszonej pietruszki lub (pęczek świeżej)
30 g suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
sól do smaku + sos sojowy
150 g ciemnego ryżu
1 łyżka oleju kokosowego lub olej (tłoczone na zimno)

Warzywa myjemy, Z cukinii wydłubujemy miąższ,
posypujemy solą. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę,
podsmażamy na oleju po minucie dodajemy pokrojone pomidory.
Smażymy około 4 minut, w tym czasie doprawiamy resztą składników.
Na koniec posiekany bardzo drobno czosnek.
Wszystko mieszamy z ryżem i faszerujemy cukinię.

Wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200C,
na około 20 do 30 minut.
Czas zależy od wielkości i grubości cukinii.
Podałam z żółtą fasolką szparagową. która znajdziecie
w kolejnym wpisie. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *