Klopsy z ziemniaków i kapusty kiszonej

klopsy-z-kapusty

Uwielbiam ziemniaki, pyry, kartofle itd :))
Co do kapusty Pyyycha.

Tak więc postanowiłam połączyć te dwa składniki.
Pierwszy raz jadłam je w Bieszczadach.
Nie bardzo wiedziałam jakich składników dodali,
ale moje też były pyszne.

Ilość wg uznania, ja robiłam tak pół na pół.
pół kilo ziemniaków
pół kilo kapusty kiszonej.
sól
czarnuszka
tymianek
Duży pęczek grubego szczypiora
Jak ktoś lubi ostrzejsze to można dodać sambal oelek

Ziemniaki solimy, gotujemy i odcedzamy.
Tłuczemy na puree.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna moczymy.
Ja lobię kwaśny wyrazisty smak więc jej nie moczyłam.
Siekamy i na patelnie, smażyć aż zmięknie
Wszystko mieszamy doprawiamy
Ilość przypraw zależy od Was.
Ja nie żałowałam
Lepimy klopsy i smażymy aż się przyrumienią

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *