Krem z czerwonej soczewicy

krem z soczewicy

Rozgrzewający i sycący krem
to coś na zimne listopadowe dni.

2x 350g czerwonej soczewicy
3 cebule
3 większe marchewki
1½ łyżki soli ( plus, minus )
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
1½ łyżki żółtej curry
4 łyżki zalewy ze słoika z papryczek jalapeno nachos ( lub Nie )
sok z cytryny
koperek świeży
wg uznania papryczki chili
Oliwa z oliwek lub olej lniany

Soczewice zalewam wodą tak by ją przykryć + 5 cm więcej wody.
Gotuje 6 minut i dodaje cebule, marchewkę, sól, carry.
Gotuje, aż wszystko zmięknie. wyłączam.
Dodaje zalewę i jeśli brakuje przypraw to doprawiam.
Wszystko dokładnie miksuje.
Nakładam na talerz, polewam oliwą lub olejem, oraz sokiem z cytryny.
Posiekać koperek i posypać na wierzch.
Drobno kroimy papryczki i nakładamy na wierzch kremu.
Teraz już tylko rozkoszować się smakiem.
Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *