Wegański rosół

rosół

Nie jem mięsa już parę lat.
Zawsze lubiłam rosół
Cudownie rozgrzewa i jest pyszny.
Tylko jak zrobić rosół bez mięsa.
Zawsze kojarzył mi się z kurą.
Tak więc nigdy nie robiłam i to był błąd
Ten bez mięsa też jest pyszny i wspaniale rozgrzewa
w zimowe dni.

Na duży gar.
5-6 marchewek
2 pietruszki
seler
por
2-3 laski selera naciowego
3 cebule
3 łyżki suszonej włoszczyzny
lubczyk świeży lub suszony
świeża nać pietruszki lub suszona
sól
sos sojowy
pieprz kolorowy
7 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
olej rzepakowy minimum 4 łyżki, ja nie żałuje
Można dodać świeży imbir i całe ząbki czosnku

Zagotować wodę, dodać ziele liście, cebule, seler naciowy, por,
wcześniej kroimy na kawałki wielkość zależy od nas.
Dodajemy przyprawy i gotujemy ,aż wszystko trochę zmięknie.
Teraz, marchewkę,  pietruszkę, seler, suszoną włoszczyznę i gotujemy.
Co jakiś czas sprawdzam smak i doprawiam solą i soją.
Pogotować wszystko dłużej by wydobyć smak wszystkich warzyw.
Na koniec olej

Świeżą pietruszkę wrzucić do gara po wyłączeniu
lub podać dopiero na talerzu.

Ja akurat nie miałam świeżej i podczas gotowania dodałam
suszonej, jednak to nie to samo.

2 myśli nt. „Wegański rosół”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *