Wywar warzywny z algami

zupa

W domu mam dużo alg, które już nie nadają
się na sushi, ponieważ powysychały i się kruszą.
Często dodajemy własnie takie algi do zup.
Prosty przepis który rozgrzeje nas w te chłodniejsze dni,
a co do wartości odżywczych alg to chyba
nie trzeba nikogo przekonywać

około 3-4 litrów wody
2-3  marchewki
1 większa pietruszka
seler
2 laski selera naciowego
por
duża cebula
łyżka suszonego lubczyku ( w sezonie świeży )
sól
sos sojowy
4 kulki ziela
2 liście laurowe

makaron gryczany lub ryżowy ( cienkie nitki )
algi

Zagotować wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
Wszystkie warzywa kroje w dość duże kawałki,
ale oczywiście to nie ma większego znaczenia.
Cebulę, seler naciowy, por dokładamy do garnka,
gotujemy około 10 minut. Wrzucamy resztę warzyw,
przyprawiamy i gotujemy przynajmniej 30 minut.
Tak by wydobyć jak najwięcej z warzyw.
Wszystko powinno być dość słone

W tym czasie zagotować wodę i ugotować makaron wg przepisu.
Do miseczki wrzucamy algi , makaron i zalewamy to wszystko wywarem.
Nie dodajemy warzyw do miski.

Smacznego w te chłodne dni :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *