Zupa marchewkowa- wegańska

marchewkowa

4 porcje
1200 g marchewki
1200 ml wody
2 cebule
3-4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
( ja dodaję więcej, ale to kwestia gustu )
sok z jednej pomarańczy
1-2 łyżek kuminu ( kmin rzymski )
4 goździki2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
5 łyżek tahini
sól pieprz do smaku
opcjonalnie prażony słonecznik i mleczko kokosowe

Zagotować wodę , wrzucić ziele i liście laurowe.
Gotować 5 minut, wyciągnąć liście i ziele.
Goździki zmiażdż w moździerzu.
Na patelni podsmaż przez 10 minut cebulę i marchewkę pokrojoną
w talarki.

Wrzuć wszystko do garnka, dodaj reszt składników bez tahini.
Dopraw solą o pieprzem
Gotuj przez 20 minut i zdejmij z ognia. Dodaj tahini,
zblenduj na gładką masę.

Na patelni podpraż słonecznik.
Wlej zupę na talerz, dodaj łyżkę gęstego mleczka kokosowego.
Pole olejem i smacznego

marchewkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *