zupa krem z brokułów

Krem z brokułów
Krem z brokułów

Może i zdjęcie nie oddaje smaku tej pysznej zupy,
ale mogę zapewnić, że wszyscy domownicy,
a co jest dla mnie ważne, dzieciom smakowała,
a jeśli chodzi o zupy to ich gusta są bardzo wygórowane:)
  Trafić w podniebienie zwłaszcza syna graniczy z cudem
Na samo słowo zupa zaczyna się marszczyć.

A jednak po raz kolejny udało się.
Tak więc bez wahania mogę polecić waszym dzieciom.
Oczywiście dorosłym, ale Was nie trzeba namawiać

800g brokułów najlepiej bez łodygi
3 duże marchewki
kawałek pora
kawałek selera
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
2,5 łyżeczki soli
pierz kolorowy wg uznania
1 łyżka sosu sojowego
1 duża łyżka masła
1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
pietruszka
grzanki z chleba razowego

Zagotować 1,5 do 2 L wody, wrzucić ziele angielskie,
liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.
Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy, gotować
około 10 minut. Czosnek rozgnieść, brokuł rozłożyć na
małe różyczki. Dodać do zupy wraz z łyżką masła.
Gotować około 6/8 minut, aż zmięknie.
Gdy wywaru jest za dużo można odlać, zamknąć w słoiku
na gorąco, z pewnością się przyda.
Wszystko miksujemy na papkę, dodajemy olej, mieszamy.
Podajemy z pietruszką i grzankami.
Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *