Jabłecznik

jabłecznik_08

3 jajka
3 łyżki miodu
125 g jogurtu naturalnego
200 g mąki żytniej lub orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 paczki proszku do pieczenia
4 jabłka
1 banan
100 g migdałów łuskanych
szczypta cynamonu

żółtka wymieszać z miodem za pomocą miksera
dodać jogurt, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Jedno jabłko i banana obrać, pokroić w drobną
kostkę i dodać do ciasta z szczyptą cynamonu.
ubić białko i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy o wymiarach 24 cm.
Wcześniej wyłożyć papierem.
pozostałe jabłko pokroić w plastry, ułożyć
jak dachówki na cieście. Posypać migdałami
i skropić łyżką miodu.
Piec w piekarniku nagrzanego do 180C przez
50-60 minut z termoobiegiem.

jabłecznik
Pycha – SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *